HTML

zsanettewellness

Minőségi életmódra váltás, személyi edzés, rekreáció, fitness, wellness, vegán életmód, elsősorban vegán táplálkozási tanácsadás, receptek. További írásaimért látogass el a JÓGÁZDA: www.zsanettejoga.blog.hu STROKE. www.zsanettestroke.blog.hu

Friss topikok

  • Zsanette: @Jerry Garcia: Kedves Jerry, Köszönöm bejegyzésed! Hosszú, sokrétű kérdéseid vannak, amit itt nem... (2011.11.06. 22:01) A SEJTEK ZSÍRTARTALMA CSÖKKENTHETŐ
  • Köxiblog: @Zsanette: Köszönöm szépen a válaszodat. Próbálkozom. Jó egészséget és sok sikert kívánok. Feri (2011.04.13. 17:24) SPORT : JÓGA
  • Zsanette: @Fogyás: Válasz érkezett kommentedre! (2010.09.06. 21:01) ÉLETMÓD: 90 NAPOS DIÉTA

Linkblog

2010.11.07. 20:56 Zsanette

TÁPLÁLKOZÁS: PIZZÁT ZABPEHELYBŐL

PIZZÁT ZABPEHELYLISZTBŐL

Pizzát másképpen, másból.  Finom, egészséges, gyorsan készül, egészségesen nagyszerű, olcsó, adalékanyagoktól mentes, könnyebben emészthető, nem túl zsíros, nem túl sós, valódi tartalommal bír – azaz valódi zöldségből, vitamindús, értékes gabonából.

A zabpehelylisztről: Mi a különbség akkor a finomított búzaliszt és a zabpehelyliszt között? A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükből (őrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez (mint pl. a finomított búzaliszt esetén), akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nő a vércukorszint növelő hatásuk (minél finomabbra van készítve, annál kisebb a szemcseméret és a korpa mennyiség). A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van (a keményítő egy cukormolekulákból álló szénhidrát lánc, ezért, ha teheted mindig próbáld meg kerülni az étrendedben), jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).                                                                                             Fehérjéket, B csoportba tartozó vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A bór és a jód is megtalálható benne nyomelemként. A zabszalmafürdőt kovasavtartalma teszi érdekessé. A zab nyugtató hatású. Nyugtatószerként főleg a mag alkoholos kivonatát alkalmazzák.

Idegesség és nyugtalanság esetén, altatószerként is alkalmazható.

Elkészítés:

-          250g zabpehelyliszt – lehet ez glutén érzékenyeknek:rizs, köles, hajdína, amaranth, quinoa, tápióka,  csicseriborsó, sárgaborsó, hüvelyes lisztek, olajos mag liszteket keverd össze némi az itt felsorolt gabona liszttel,máskülönben használható még a rozs, tönköly, árpa , búza. Minden teljes örlésű, teljes értékű gabonából való lisztet. Tanácsolom, hogy azonban merjetek változtatni és próbáljatok ki mást, a búzától eltérőt

-          némi kis víz, amivel pont össze tudod keverni az összes lisztes csomómentesen, nem túl lágyra hagyva

-          2 evőkanál növényi olaj

ha akarod készítheted:

-          A,        sok – sok kedvenc zöldséggel belekeverve, vagy a tészta tetejére simítva

-          tofu felkockázva hosszan és vékonyan, vagy lereszelve meghintve az egész tetejére rakva. Bármely ízesítéssel jó ízt kaphatunk.

-          B,        fűszerekkel megtöltve: zöldfűszerekkel, vagy növényi édesítőt használva édes pizzaként, fahéjjal, gyömbérrel ízesítve, friss citrom levével locsolva

-          Amit használhatsz: Csakis növényeket, amiket te magad veszel meg, mosod, aprítod, hámozod, turmixolsz, párolsz…Minden alapanyagot te magad készíted, Ettől lesz oly nagyszerű, egészséges, tápláló, nem hízlaló, energiát adó, fogyasztó hatású. Mindenkinek, aki jól tudja emészteni a gabonákat.

-          Amit nem használhatsz: semmilyen állati eredetű élelmiszert, élelmiszernek, azaz szószoknak nevezett konzerveket, sajtokat, és egyéb tejterméket sem.

A pizzák elkészítését mindenki ismeri már:

-          csak fűszeresen

-          csak olajos magvakkal

-          felaprított zöldségekkel összekeverve, tofu feltéttel vagy a nélkül, kedved szerint fűszerezve

-          turmixolt zöldséggel amit a liszttel összekeverve sütünk meg tofu feltéttel vagy a nélkül, kedved szerint fűszerezve

-          mindent összevetve, zöldségek, olajos magvak, feltéttel együtt.

-          zöldséges változat lehet előzőleg megfőtt hüvelyes, pl. lencse is, egyben, vagy mixelve krémként bele keverve a lisztbe, vagy a tésztára kenve

Sütési idő kb. 35 – 40’, mennyiségtől függően.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok.

Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu   www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsanettewellness.blog.hu/api/trackback/id/tr22432136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása